2016-12-17

Falukarácsony Diósjenőn


további fotók


2016-12-01

35 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPSÉG A PARLAMENTBEN

Szövetségünk nagyszabású ünnepséget szervezett november 30-án a Parlament Felsőházi termében, amellyel megalakulásunk 35. évfordulóját ünnepeltük, közel 300 meghívott körében. A rendezvénnyel egyúttal az elkövetkező december 3-ai Fogyatékos Emberek Világnapja előtt fejeztük ki tiszteletünket.

A múltba visszatekinteni – és törekvéseinket, terveinket, hibáinkat tisztán látni – sohasem egyszerű feladat, különösen akkor, ha egy szervezet történetéről van szó. Az ÉFOÉSZ 1981-ben szülői és érintett fiatalok kezdeményezésére alakult, akik úgy érezték, hogy érdekképviseletük nemcsak magán-, hanem igenis közügy, amelyre fel kell hívni a társadalom figyelmét. Az eltelt 35 év alatt Szövetségünk országos szintűvé vált és számos megyében képviseli, segíti, támogatja az értelmi fogyatékossággal élő embereket és családjaikat. Ahogyan Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is kiemelte az ünnepségen: „Az ÉFOÉSZ-nak megkerülhetetlen szerepe volt abban, hogy egy egyszeri bátor kezdeményezés 2016-ban társadalmi üggyé vált.”

Gyene Piroska elnök asszonyunk örömmel köszöntötte a közel 300 résztvevőt – szociális szakembereket, támogatókat, érintetteket – akik Magyarország egész területéről és a határon túlról is érkeztek az ünnepségre. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Mátrai Márta, az Országház háznagy-asszonya is, illetve fellépésével színesítette műsorunkat Eperjes Károly, Kossuth és Jászai-Mari díjas színművész is. Az ünnepély egyik emelkedett pontja az idei Göllesz Viktor Ösztöndíjak átadása volt. Idén is öt olyan tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalt díjaztunk, akik tehetségükkel, szorgalmukkal kiemelkedőt alkottak az élet valamely területén; legyen szó a tanulásról, a művészetekről, a sportról, a munkáról vagy az önérvényesítésről.

A Göllesz Viktor Ösztöndíj 2016-os díjazottjai:

Vikor Anna – tanulás kategória
Vikor Imre – munka kategória
Csonka Alexandra – művészet kategória
Szabó Linda – sport kategória
Gergelics Diána – önérvényesítés kategória

Az ünnepség végén az ÉFOÉSZ azon munkatársait, helyi szervezeteinek tisztségviselőit díjazta, akik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Szövetségünk hatékonyan, sikeresen és a továbbiakban is ugyanolyan jól működjön, mint ahogy azt a kezdetekkor az alapítók megálmodták.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnök asszonyának szavai pontosan és méltón reflektáltak azokra a mindenkori közös célokra, amelyek a mai napig lendületben tartják Szövetségünket: „Mi az élet minden területén, erős, magabiztos értelmi fogyatékos embereket szeretnénk látni, akik annyi és olyan támogatást kapnak a mindennapi életükhöz, amennyire szükségük van és ezzel együtt természetesen, a maga teljességében tudják megélni az életüket, éppúgy, mint bárki más.”


2016-10-26

Zlin - Nemzetközi Futballtorna

Ismét részt vettünk Csehországban, Zlin városában a Cseh Speciális Olimpia Szövetség által szervezett nemzetközi futballtornán. Nagy érdeklődés vette körül a jeles eseményt, mivel 10 éves évfordulóját ünnepeltük a sportrendezvénynek. A tornára 14 nagyon jól felkészített csapat érkezett. Résztvevő csapatok érkeztek Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról. Magyarországról Diósjenő a Kastély SE, majd Dunakeszi és Zsirával együtt képviseltük hazánkat.

Az első nap divizionálás (csoportbeosztás teljesítmény és tudás alapján) következett. Itt felmérik a csapatok tudását s e szerint csoportosítják a résztvevőket. A Kastély SE az „A” divizó legerősebb csoportjába került a házigazda Zlin, Dunakeszi, Osztrava, Nagybiccse csapataival együtt. Rendkívül szoros és kiegyenlített mérkőzések zajlottak, aminek nagyon szoros végkimenetele lett.

Izzadságos és kemény munka eredménye lett a megérdemelt III. hely. Csapatunk két gólerős egyénisége Lengyel Zoltán, aki 10 gólig jutott, szintén kiváló teljesítményt mutatott be Szabó Attila „Hobo” aki 7 gólig jutott. Boldogan és nagyon fáradtan tértünk haza, s máris készülünk Tapolcára, ahol szintén nemzetközi tornán veszünk részt 2016. 11. 18-án.

Ezúton köszönöm munkatársaimnak Bobor Péter tanár úrnak, aki a tolmácsolásban segítette munkánkat, Kaliczka Bernadettnek a Kastély SE elnökének s egyben a tornán partnerjátékosként jeleskedő munkatársnak, Bőgér Ákos partnerjátékosnak, aki rendkívül odaadó sportemberként küzdött.

Szeretném köszönetem kifejezni Nagyné Barna Orsolya Rétsági Tankerületi Igazgató Asszonynak, hogy felkészülés révén a Szentgyörgyi István Általános Iskola tornatermét rendelkezésünkre bocsátotta. Köszönetem fejezem ki Nagy László Igazgató Úrnak, aki a tornaterem beosztását megszervezve lehetőséget biztosított a felkészülésre.

Szabó Béla
igazgató


2016-09-17

Nógrád megye Salkaházi Sára díja

Nagy megtiszteltetésben volt ma részem. Ma a X. Nógrádi Megyenapon a Nógrádi Megyei Önkormányzat Közgyűlése Nógrád Megye Salkaházi Sára díját adományozta nekem. Ez a díj a szociális munka területén végzett kiemelkedő teljesítményért jár. Óriási megtiszteltetés és nagyon nagy felelősség egy ilyen díj birtokosának lenni. Köszönöm mindenkinek, akik méltónak találták személyemet és munkásságomat erre. Igyekszem munkámat a jövőben is magas szakmai és emberi értékek mentén, alázattal végezni.

Szabó Béla
a Küzdj Bátran Alapítvány elnöke


2016-07-04

Futballtorna Csehországban

A Kastély Sportegyesület 2016.07.01-03-ig nemzetközi futballtornán vett részt Csehországban, Kamenica nad Lipouban.

Utunkat gyönyörű fenyvesek között szeltük át látványos tavak kíséretében. Csehország keleti részében, Lednice álomszerű mesekastélyát csodaszép parkkal csodálhattuk meg. Késő délután érkeztünk meg verseny helyszínére, az estét ismerkedéssel és pihenéssel töltöttük. Szombat reggel mindenki izgatottan várta a mérkőzéseket. A tornán három cseh, kettő német, szlovák, román és magyar csapatok képviseltették magukat. Nyolc csapat két csoportban mérte össze tudását, mi német és két cseh csapattal küzdöttünk meg. Az akadályokat jól vettük mérkőzéseinket győzelemmel fejeztük be, így csoportelsőként indulhattunk helyosztó 1-2. helyezésért. Másik csoport győztese - német csapat erősnek bizonyult, de csapatunk sportszerű, szép játékával a mérkőzést 4-0 megnyerte, ezzel első helyezést értünk el.

A nap végére mindenki kellemesen elfáradt,egy kis frissítő pihenés után vendéglátóink esti közös bulival kedveskedtek a csapatoknak. Vasárnap reggeli után indultunk hazafelé. Jókai Mór: Névtelen vár filmjének forgatási helyszínét is volt szerencsénk látni Červena Lhota – A vörös kastélyt. A Csallóköz szívében fekvő Bős határában található vízerőmű volt utolsó látnivalónk.


Csapatunk fáradtan, de élményekkel telten tért haza.

Kaliczka Bernadett


2016-06-09

Egyesített futballtorna Balassagyarmaton

A Kastély sportegyesület 2016. 06. 4-5-én a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet közös szervezésű országos egyesített labdarúgó tornáján vett részt Balassagyarmaton.

A rendezvény célja: versenylehetőség biztosítása az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak, a Speciális Olimpia mozgalom és a labdarúgás népszerűsítése.

A verseny 17 csapat részvételével lett megrendezve (5 női és 12 ffi). Csapatok között tudhattuk Csehországból és Szlovákiából érkező versenyzőket is. Szombaton a tornát Marton Gergő MSOSZ labdarúgó szakágvezetője és Szabó Béla MSOSZ társelnöke nyitotta meg, majd Wisinger János MSOSZ tiszteletbeli, örökös elnöke köszöntötte a csapatokat. RIDENS Szakképző Iskola és Speciális Szakiskolások színvonalas műsorával fejeződött be a megnyitó. Majd megkezdődtek a divíziós mérkőzések 6+1 fős felállással, itt felmérték a tudás szintet majd ez alapján három csoportba osztották az egyesületeket. A Kastély SE csapata a második divízióba került. Ellenfelünk Zsira, Balmazújváros és Csehország csapata lett. A csoportmérkőzések körmérkőzéses formában kerültek megrendezésre 2x13 percben, majd helyosztó mérkőzések döntötték el a végső sorrendet. Az idén is nagyszerű körülmények között zajlottak le a mérkőzések. A játszmákat kiélezett harcok, ám ugyanakkor sportszerűség jellemezte. Ám a szerencse nem a mi oldalunkon ált így csapatunk sajnos negyedik helyen zárta a tornát. Mégis azt gondolom, hogy a csapat a maximumot hozta ki magából ebben a felállásban, mindenki tudása legjavát nyújtotta.


további fotók

Szombat este edzők és kísérők edzői konferencián vehettünk részt ahol hasznos információkhoz juthattunk és megoszthattuk egymással tapasztalatainkat.

Ennek az évente megrendezésre kerülő nagyszerű tornának reméljük legközelebb Diósjenő ad helyet.

Természetesen az eredményes torna nem csak a szervezők érdeme. Köszönöm azok kollégák munkáját, akik a két napban segítették a torna lebonyolítását.

Kaliczka Bernadett
Kastély SE elnöke


2016-05-29

Rehab Critical Mass felvonulása

A Rehab Critical Mass felvonulásán vettünk részt a Clark Ádám téren 05.29-én. Ez egy felvonulás a fogyatékosok életminőségének a javításáért. A Gaudeate kórusunk is fellépett.


2016-03-22

Fogyatékkal élő zenészek találkozója Bélapátfalván

Részlet a Duna TV 2016. március 29-ei Család-barát című műsorából


2016-03-15

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének és Diósjenő Község Önkormányzatának ünnepi megemlékezése Diósjenőn
az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére


további fotók


2015-12-14

Ridikül - Aranyanyu


30:50-től...


2015-12-12

Falukarácsony
közös karácsonyi gyertyagyújtás


további képek


2015-12-10


2015-12-08

Elnökségi tisztújítás a Magyar Speciális Olimpia Szövetségben!

A 2012 és 2015 közötti időszak lezárásaként új tisztségviselőket választottak az MSOSZ elnökségi tagjainak sorába. A Magyar Sport Házában rendezett tanácskozáson az 54 küldött egyhangú voksolással szavazott bizalmat az újabb négy éves időszakra Lengyel Lajos elnöknek, aki negyedik vezetői ciklusát kezdheti meg.

A szavazatok alapján a két társelnöki pozíciót Szabó Attila, eddigi elnökségi tag, kerékpár szakágvezető, valamint Szabó Béla, a diósjenői intézet igazgatója tölti be. A további tíz elnökségi pozícióra Hammerné Gusztics Magdolna Családi Program vezetőt, Dr. Szabó Balázst, a Kékkúti Ásványvíz Zrt. HR és vállalati kapcsolatok igazgatóját, Vaski Ferenc darvastói intézmény igazgatót, Urveczki Natali elnöki tanácsadót-önkéntest, Kaiser Gábor szigetvári-mozsgói intézmény igazgatót, Dobi Zoltán MSOSZ asztalitenisz szakágvezetőt, Szautner Mihály MSOSZ atlétika szakágvezetőt, Wiesnerné Oravecz Éva MSOSZ úszás szakágvezetőt, Pintér István MSOSZ padlóhoki szakágvezetőt, valamint a sportolók képviselőjeként Németh Csabát választották meg a szavazók.

A Felügyelő Bizottság elnöke Dr. Gadóczi Bertalan lett, aki vezetőként Barabásné Győrvári Adriennel és Dunai Jánosnéval dolgozik tovább.

A Fegyelmi Bizottság elnökének Németh Editet választották meg, aki Kollerné Miklósy Erzsébettel, valamint Csizik Zsolttal tevékenykedhet a további négy éves ciklusban.

A tisztújító közgyűlés keretében díjak átadására is sor került. Díszoklevelet vehetett át több éves kimagasló munkája elismeréseként Barabásné Győrvári Adrienn, Felügyelő Bizottsági tag, valamint versenyszervező. Tiszteletbeli labdarúgás nagyköveti kinevezési okmánnyal gazdagodott Kovács Péter freestyle világbajnok, akit egyéb elfoglaltsága miatt Hrutka János tiszteletbeli labdarúgás nagykövet, leköszönő társelnök képviselt.

A Magyar Speciális Olimpia Díj Ezüst Fokozatú kitüntetésében részesült Cserni János, örökös bajnok tollaslabdázó, az MSOSZ tollaslabda szakágvezető helyettese. A Magyar Speciális Olimpia Díj Posztumusz Arany Fokozatú elismerésével emlékezhettek a meghívottak a súlyos betegség következtében elhunyt Erdős Tibornéra, aki régióvezetőként és országos bizottsági tagként segítette hosszú éveken keresztül a speciális olimpia mozgalmat. Egy perces néma felállással adóztak Erdős Tiborné, Erzsó emléke mellett Göncz Árpád volt köztársasági elnökre, valamint Egerszegi Sándorné, Ica fejlesztő pedagógusra. Mindhármuktól ebben az évben kellett búcsút vennünk. Emléküket örökké megőrizzük!


2015-11-19

Tapolca - Egyesített futballtorna


A Kastély Sportegyesület 2015. 11. 13-15-ig egyesített futballtornán vett részt Tapolcán. 27 csapat vett részt ezen a rangos tornán. Nemzetközi tornán cseh és szlovák csapatok is képviseltették magukat.

Divízionálást követően Dunakeszi, Szigetvár és Tordas csapataival kellett megküzdenünk. Nagy csatákban vereség és döntetlen nem fért bele csupa győzelemmel az első helyet érte el a Kastély SE.

Köszönöm a felkészítő segítő munkatársaimnak és egyben partner társaimnak a segítő tevékenységüket.

Gratulálok!

Szabó Béla
igazgató


2015-11-04

Nemzetközi futballtorna Csehországban

Az elmúlt hétvégén a Cseh Köztársaságban Zlínben jártunk, ahol nemzetközi futballtornán vettünk részt.
A tavalyi 5. helyet sikerült felülmúlni s a 2. helyet sikerült megszereznünk.

Különdíjak:

  • Szabó Attila Zlín város felajánlása, a torna legszimpatikusabb játékosa

  • Szabó Béla Zlín város EP képviselőjének felajánlása, Fair Play díj a torna partner játékosának

Mivel a Cseh Köztársaságban az idén ünnepelték a Speciális Olimpia 25 éves fennállását műsorral is készültünk. Szabó Linda verset mondott, amit Lengyel Zoltán jelnyelven mutatott be. A Cseh szervezők a verset lefordították s kivetítették.

Összefoglalva az egy hónapos kemény heti két alkalommal történő felkészülésünknek meg lett a gyümölcse.

  

Nagyon hálásak vagyunk Nagyné Barna Orsolya Annamária igazgató Asszonynak a KLIK rétsági kirendeltség vezetőjének. Nagy László igazgató Úrnak a Szentgyörgyi István Általános Iskola igazgatójának, amiért a tornatermet felkészülésünk céljából biztosította részünkre.

Szabó Béla
igazgató


2015-10-29


2015-09-16

A valódi önzetlenség csöndben születik… és kitart, amíg világ a világ

Akitől megtanultam: Egerszegi Sándorné Ica néni, pedagógus

Egerszegi Sándorné Ica néni és "a gyerekek"

A történet:

Ica néni… aki mindannyiunkat megríkatott tavaly a díjátadón. Állt ez a pici, rövid hajú asszony a színpadon, és fülig érő szájjal, mélyen meghajolva átvette a díjat. A következő pillanatban elhalványultak a fények, elindult a zene, majd bejött a siket és nagyothalló fiatalokból álló Gaudete kórus, akik jelnyelven előadták a kedvenc dalait. De addigra már az egész terem szemérmetlenül zokogott. Ica néni is, aki a könnyein keresztül a kórus élére pattant, és elkezdte vezényelni a "gyerekeit." Egerszegi Sándorné, mindenki Ica nénije páratlan ember. Fejlesztőpedagógusként a diósjenői rehabilitációs intézet és ápoló otthon fogyatékkal élő lakóira tette föl az életét. Szavak nélkül érti minden rezdüléseiket, türelme pedig kifogyhatatlan. "Nem irányítani kell őket, hanem kézen fogva együtt menni velük az úton" ˗ vallja. A támogatás kevés, a körülmények messze nem ideálisak… de Ica néni nem panaszkodik, teszi a dolgát. Akkor is, amikor már nyugodtan pihenhetne. Szabadidejében felkészíti az értelmi vagy halmozottan sérült gyerekeket a Speciális Olimpia sportversenyeire, és ő hozta létre Magyarország első jelnyelvi kórusát, a Gaudete-t is. A főnöke jelölte őt a díjra, szerinte Ica néni egy jelenség, aki beragyogja kollégái és a gondozottak mindennapjait. Tavaly novemberben, a díjátadó gálán a mi esténket is beragyogta… Én azt hiszem, hogy az ő ragyogása sosem múlik el. Amíg világ a világ.

D. Tóth Kriszta
Forrás


2015-09-13

Egerszegi Sándorné


1953-2015

Ezen a ragyogó, kora őszi napos hétvégén ment el. Három nappal az idei Aranyanyu jelölés lezárta előtt.

Amikor tavaly novemberben átvette a díjat és a gondozottjaival, a gyerekeivel együtt, ahogyan nevezte őket, állt a színpadon, míg az egész terem, kétszáz fővel perceken át állva zokogott és tapsolta őket, azt reméltem, legyőzi a kórt, amellyel már jó ideje küzdött. Bíztam benne, mert akiből ennyi életöröm, elszántság és derű sugárzik, aki mindenkinek csak ad a javaiból, és akinek már a közelsége is vigaszt nyújt és melenget, az nem halhat meg. Ugye?

De mégis elment, Egerszegi Sándorné, mindannyiunk Ica nénije, a Richter Aranyanyu-díjas legkedvesebb Aranyanyu. Nagyon rövid ideig ismerhettem, mégis annyit mindent kaptam tőle, hogy sokáig ki fog tartani. Mintha családtagot veszítettem volna el, úgy fáj.

Talán azért, mert Ő mindenkivel úgy bánt, mintha egyik tagja lenne a megszámlálhatatlanul népes családjának. Köszönöm, hogy ismerhettelek, Isten veled, drága Ica néni!

Fehérvári Hajnalka


Richter Aranyanyu Díj 2014
közönségdíjasa pedagógus kategóriában

Egerszegi Sándorné Ilona

Végzettsége szerint pedagógus, hittanár, szociálpedagógus. A Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthonban élő száznyolcvan lakó számára azonban sokkal több ő, mint fejlesztőpedagógus: az enyhe és közepes fogyatékkal élőkkel családtagként tekintenek egymásra. Nagy szeretettel, odaadással fordul a gondozottak felé, szavak nélkül is megérti rezdüléseiket, vágyaikat, érzéseiket. Azt vallja, hogy nem irányítani kell őket, hanem kézen fogva együtt menni velük az úton. A saját szabadidejét is feláldozva felkészíti őket sportversenyekre, és a háttérben szorít azoknak, akiknek nincs más, aki drukkoljon. Magyarországon úttörő módon ő hozta létre a Gaudete jelnyelvi kórust, melynek mai napig a vezetője. A siketeket és nagyothallókat megtanította a szemükkel "hallani" és kézjelekkel énekelni. Az intézet lakóinak Ica néni a pótanyukája, követik őt, mint egy tyúkanyót, rendkívül hálásak, és viszonozzák a szeretetét. Ez ad neki újra és újra energiát, kedvet, kitartást a velük való foglalkozáshoz. Jelölője szerint, aki egyben főnöke is, Egerszegi Sándorné egy jelenség az intézményben, kedvessége beragyogja kollegái és a gondozottak mindennapjait.

Forrás


2015-09-09

Emléktábla-avatással egybekötött Lakó-nap

további fotók


2015-07-18

 


további fotók

 


2015-07-11

 

XVII. Jenő-nap

további képek

 


2015-05-20

 

Januártól bővül a gyed extra

A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken egy budapesti konferencián.

Novák Katalin elmondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a gyed extra 2014. januári bevezetése előtt az anyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettőt együtt nem kaphatták meg.

a teljes cikk itt olvasható


2015-04-14

 

ANYÁK NAPJA

Kedves Hozzátartozók, Gondnokok!

Szeretettel várunk mindenkit 2015. 05. 03-án vasárnap 10 órára intézményünkben tartandó anyák napi ünnepségre.